Rozwiąż równanie
krupixo: Rozwiązywałem i mi źle za każdym razem wychodzi.
zad. Rozwiąż równanie
| | 1 | |
a) 8x3+12x2+6x+1=0 ma wyjść − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) (x2+1)(2x−1)=2x(2x−1) ma wyjść 1, |
| |
| | 2 | |
c)x
5+x
3−x
2−1=0 ma wyjść 1
d) (x
2+1)
2=16 ma wyjść −
√3,
√3
27 lis 12:40
sushi_ gg6397228:
a) wzory skroconego mnozenia (a+b)3
a reszte pokaz swoje obliczenia
27 lis 13:17
bartek: za pomocą rozlozenia wielomianu na czynniki i przyrownania do zera?
27 lis 13:21
tomq: c)x3(x2+1)−(x2+1)=(x3−1)(x2+1)=(x2+1)(x−1)(x2+x+1) i wychodzi jeden bo (x2+1) jest
sprzeczne..
d) spierwiastkuj dostanie Ci wartość bezwzgledna strony lewej =4.. i reszte to dwa warunki.
a)8x3+1+12x2+6x=(8x3+1)+6x(2x+1)=(2x+1)(4x2−2x+1)+6x(2x+1)=(2x+1)(4x2+4
x+1)=(2x+1)(2x+1)(2x+1).. ten sam.
b).. daj sobie to co na prawej na lewo.. a następne wyciągnij (2x−1) przed nawias.
27 lis 13:25
ICSP: d) (x2 + 1)2 − 42 = (x2 + 5)(x2 −3) = (x2 + 5)(x−√3)(x+√3)
27 lis 13:35
krupixo: Dzieki wszystkim za pomoc
27 lis 13:59
1123: Równię
1/6x=1 jak to zrobić ?
26 mar 17:35