Zadania z treścią. Równania i nierówności
krupixo: 1. Maszynistka miała przepisać książkę. Postanowiła, że każdego dnia będzie przepisywała 50
stron. Gdyby jednak każdego dnia przepisywała 10 stron więcej, to jej praca trwałaby 2 dni
krócej. Ile dni maszynistka będzie wykonywała pracę?
2. Miasta A i B są oddalone od siebie o 200km. Samochód tę odległość pokonał w pewnym czasie.
Gdyby jechał ze średnią prędkością większą o 20km/h, to tę trasę pokonałby w czasie o pół
godziny krótszym. Ile czasu trwała podróż z miasta A do miasta B?
3. Klasa 3a planuje wycieczkę szkolną do Poznania. Koszt wycieczki oszacowano na 25 600 zł. W
dniu wyjazdu okazało się, że dwóch uczestników zachorowało i koszt wycieczki przypadający na
| | 2 | |
jedną osobę wzrósł o 6 |
| %. Ile osób liczyła klasa 3a? |
| | 3 | |
27 lis 12:23
krupixo: Zadanie 1 juz obliczylem ale 2 pozostalych nie mam pojecia jak ruszyc.
27 lis 13:28
MathGym: jak obliczyłeś 1 zadanie to z pozostałymi też sobie poradzisz liczy się je identycznie
27 lis 13:30
imralav: Jeśli się nie mylę, wystarczy po prostu odpowiednio pooznaczać wartości czasu i prędkości dla
obu przypadków, stąd idzie to wyliczyć (pewnie z funkcji kwadratowej).
27 lis 13:30
longcatt: 50y=x
60(y−2)=x
gdzie x cała książka a y ilość dni kiedy pisał
więc y=12
27 lis 13:30
longcatt: co do drugiego to ze wzoru na prędkość s=Vt
i też zrób układ,
t−0,5V+20=s
s=tV
27 lis 13:33
longcatt: s masz to jest 200km więc podstaw i rozwiąż
27 lis 13:34
krupixo: Nie chce mi wyjsc to 2. Zrobilem ten uklad rownan tak jak mi kazales ale mi nie wychodzi.
27 lis 14:09