Rozwiąż równania
Funfelek: Rozwiąż równania:
a) cosx + cos3x = cos5x + cos7x
b) sinx + cosx = 1 + sin2x
27 lis 12:07
Funfelek: Ponawiam prośbę.
27 lis 14:01
ICSP: omg jakie słodkie
27 lis 14:07
ICSP: cosx − cos7x = cos5x − cos3x
−2sin4xcos3x = −2sin4xcosx
sin4xcos3x − sin4xcosx = 0
sin4x[cos3x−cosx] = 0
pierwsze bez problemu myślę
cos3x − cosx = 0
−2sin2xcosx = 0 ⇔ sin2x = 0 v cosx = 0
ostatecznie otrzymasz:
sin2x = 0 v cosx = 0 v sin4x = 0
a z tym to już myślę bez problemu.
27 lis 14:15
ICSP: sinx + cosx = 1 + sin2x
sinx + cosx = (sinx + cosx)2
(sinx + cosx)2 − (sinx + cosx) = 0
[sinx + cosx](sinx + cosx − 1] = 0
reszta twoja.
27 lis 14:17
imralav: jak z 1 + sin2x zrobić (sinx + cosx)2?
27 lis 14:21
ICSP: 1 + sin2x = sin2x + 2sinxcosx + cos2x = (sinx + cosx)2
27 lis 14:22
Funfelek: dzięki ogromne
28 lis 12:57