wyznacz dziedzinę funckcji
gabi: to drugie wyrażenie jest całe pod pierwiastkiem tylko nie potrafię narysować
27 lis 11:49
ICSP: x
3 + 6x − 7 ≠ 0
x+5≠ 0
27 lis 11:51
gabi: to już mam tylko nie mogę poradzić sobie z rozwiązaniem x
3+6x−7≠0. Proszę o pomoc
27 lis 11:56
ICSP: x
3 + 6x − 7 = x
3 − x + 7x − 7
teraz już sobie poradzisz
27 lis 11:58
gabi: poradziłam prawie tzn wyszło mi x≠1 i x≠−1 i x≠7 a odpowiedz to x≠−1 Dlaczego?
27 lis 12:03
AC:
Pokaż jak to wyliczyłaś?
27 lis 12:07
gabi: połączyłam x3 z x i wyciągnęłam przed nawias x czyli wyszło x(x2−1)+7(x−1) potemwyszło mi
(x2−1)(x−1) (x+7) i to pierwsze rozbiłam ze wzoru czyli wyszło (x−1)(x+1)(x+7)( x−1). Dobrze?
27 lis 12:11
AC:
masz błąd
x(x2−1) + 7(x−1)= (x−1)[x(x+1)+7]=(x−1)(x2+x+7)
27 lis 12:17
gabi: ok dzięki teraz widzę tylko nie rozumie dlaczego nie może byc tak jak ja to zrobiłam?
27 lis 12:34