Zadania i nierówności kwadratowe
Marta: Mógłby ktos mi sprawdzic te zadanie?
Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają nierówność:x2−4x−21≥0 i jednocześnie
nierówność x(x+5)>0
Ja to tak rozwiązałam:
x2−4x−21≥0
x2−4x−21=0
a=1
b=−4
c=−21
Δ=b2−4ac
Δ=42−4*1*(−21)
Δ=16+84
Δ=100
√Δ=10
x1=−b−√Δ2a
x1=4−102
x1=−3
x2=−b+√Δ2a
x2=4+102
x2=7
x(x+5)>0
x(x+5)=0
x1=0
x+5=0
x2=−5 ale co dalej mam zrobić?
27 lis 11:17
Aga:

Rysujesz parabolę i szukasz, gdzie są wartości ≥o (nad osią i na osi)
x∊(−
∞,−3>∪<7,
∞)
Drugi rysunek podobny, tylko na osi kółeczka puste.
Potem wyznaczasz część wspólną tych rozwiązań i otrzymujesz odpowiedź.
27 lis 11:25