dziedzina i miejsce zerowe
kacper:

zad1.omocy ie wyznacz dziedzine i miejsce zerowe nastepujacych funkci f(x)=
xx+3
x+3=0 x=−3 D=R/{−3} Mz=0
27 lis 10:48
kacper:
27 lis 10:53
kacper:

b f(x)=3x−3 3x−3=0 3x=3 /:3 x=1=R Mz=1
27 lis 11:00
Aga: 1) Po co tabelki , jeśli masz podać dziedzinę i miejsca zerowe?
W pierwszej tabelce nie możesz wstawić x=−3, bo −3 ∉D.
Aby sporządzić wykres tej funkcji należy ją przekształcić do postaci kanonicznej , wykresem
jest hiperbola.
27 lis 14:28
kacper: to wystarczy jak napisze same wyliczenia bez tabelek i wykresów
27 lis 19:49
bartek: xo∊{−3;0}
27 lis 19:50
bartek: D∊{−3;+∞}
27 lis 19:51
Aga: 1)D=R−{−3} mz: x=0
2)D=R, m.z. x=1.
27 lis 19:57
kacper: teraz to wogule czarna magia moze mi ktos to napisac jak powinienem to napisac
27 lis 21:27
kacper: a to f(x)=1−xx2−4
27 lis 21:29
kacper:
27 lis 21:30