wartosc bezw
sus: Problem z wartością bezwzględną:
Mam problem z dwoma rodzajami zadań:
1) |x+2|=1
x+2=1 v x+2=−1
2) 2x+|x+3| <6
I tutaj dajemy założenia:
dla x<0 |x|=−x
dla x>=0 |x|=x
Dlaczego w drugim zadaniu dajemy założenia, a w pierwszym zmieniamy tylko znak za =?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
27 lis 09:41
Aga: Jeśli jest jedna wartość bezwzględna i niewiadoma jest tylko pod wartością bezwzględną to nie
musimy korzystać z założeń , możemy zrobić krócej.
IxI=a⇔x=−a lub x=a, gdy a>0
IxI=0⇔x=0
Gdy a<0
to równanie nie ma rozwiązania.
Np. Ix−1I=−1
odp. równanie sprzeczne.
Dla elementarnych nierówności są też twierdzenia.
27 lis 10:26
Aga: 2) Jeśli niewiadoma występuje też poza wartością bezwzględną to korzystamy z założeń, ale nie
takich, jak napisałeś.
2x+Ix+3I<6
I.
Ix+3I=x+3,gdy x+3≥0, czyli x≥−3
2x+x+3<6
3x<3 //:3
x<1Teraz wyznaczamy część wspólną założenia i rozwiązania i podajemy pierwszą
odp.
x∊<−3;1)
II.
Ix+3I=−(x+3), gdy x+3<0
Czyli Ix+3I=−x−3, gdy x<−3
2x−x−3<6
x<9
Znowu wyznaczamy część wspólną :x<−3 i x<9 otrzymując drugą odp.
odp.x∊(−∞,−3)
ODP jest sumą tych odpowiedzi cząstkowych .
odp. x∊(−∞,1).
27 lis 10:40
sus: Aga wielkie dzięki! Wszystko już rozumiem
27 lis 10:53