geometria
inter: | | ⎧ | x−y−z=2 | |
| znaleźć równanie prostej symetrycznej do prostej l: | ⎩ | 2x−3y=−1 | względem płaszczyzny
|
H:x−2y+z=3
27 lis 01:30
AS: Plan rozwiązania
1. Wyznaczyć dwa punkty A i B należące do danej prostej
2. Napisać równania prostych przechodzących przez A i B oraz
prostopadłych do danej płaszczyzny H.
3. Wyznaczyć punkty A1 i B1 przecięcia się tych prostych z płaszczyzną H.
4. Wyznaczyć punkty C i D symetrycznie położonych względem płaszczyzny H
5. Napisać równanie prostej CD
6. Sprawdzić warunki zadania i napisać odpowiedź
Rozwiązanie
Rozwiązuję układ równań
x − y = z + 2
2x − 3y = −1 , po rozwiązaniu mamy x = 3*z + 7 , y = 2*z − 5
Przyjmuję z = 2 , wtedy x i y przyjmują wartości x = 13 , y = 9
Przyjmuję z = −1 , wtedy x i y przyjmują wartości x = 4 , y = 3
Otrzymuję punkty prostej A(4,3,−1) , B(13,9,2)
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny H i przechodzącej przez A
| x − 4 | | y − 3 | | z + 1 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
Z warunku prostopadłości mamy a/1 = b/(−2) = c/1 czyli możemy przyjąć
a = 1 , b = −2 , c = 1
Równanie szukanej prostej
| x − 4 | | y − 3 | | z + 1 | |
| = |
| = |
| = t |
| 1 | | −2 | | 1 | |
a w postaci parametrycznej
x = 4 + t , y = 3 − 2*t , z = −1 + t
Wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć t
4 + t − 2*(3 − 2 *t) + (−1 + t) = 3 => t = 1
Dla t = 1 otrzymujemy x = 4 + 1 = 5 , y = 3 − 2*1 = 1 , z = −1 + 1 = 0
Punkt A1(5,1,0)
Szukam punktu symetrycznie położonego C(m,n,p)
| m + 4 | | n + 3 | | p − 1 | |
| = 5 => m = 6 , |
| = 1 => n = −1 , |
| = 0 => p = 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Pierwszy punkt symetryczny: C(6,−1,1)
Analogicznie proszę postąpić z drugim punktem B
27 lis 10:55
inter: dzieki
27 lis 11:05
AS: Poprawiam zadanie − zakradł się błąd,winien pośpiech
27 lis 11:43
simr1: nie poprawiaj

mi tylko chodziło o sposób rozwiązania wiec jesli sie pomyliłeś w obliczeniach
to nie poprawiaj
27 lis 11:49
inter: mam jeszcze pytanie.czy prosta l i płaszczyzna H sie nie pokrywaja? bo jesli chce znaleźć punkt
przebicia prostej i płaszczyzny to wychodzi mi tożsamość a z tego chyba wynika że tak własnie
jest
27 lis 11:52
AS: Alarm fałszywy − zadanie poprawnie rozwiązane.
Coś mi się pokręciło.
Powodzenia.
27 lis 11:52
AS: Punktem wspólnym prostej AC z płaszczyzną jest A1(5,1,0)
Jeżeli wyznaczysz drugi punkt A2,to oczywiście prosta A1A2
będzie pokrywać się z płaszczyzną.
Ale my szukamy prostej symetrycznie położonej, a ona będzie skośna względem
płaszczyzny H.
27 lis 12:09
inter: chodzi mi o to że kiedy obliczyłem postać parametryczną (chyba tak to się nazywa) prostej l i
podstawie otrzymany x,y,z pod równanie płaszczyzny H to powinienem otrzymać punkt wspólny
prostej l i płaszczyzny H a wychodzi mi tożsamość (np. 0=0) i z tego chyba wynika że prosta l
i płaszczyzna się pokrywają. Chyba że pomyliłem się w obliczeniach
27 lis 12:15