znajdz pierwiastki
mateusz: 1. dla jakich wartosci parametru m rownanie x4 + (m-2)x2 + m2 -1=0 ma 2 rozne
pierwiastki
2. dla jakich wartosci parametru m jeden z pierwiastkow rownania x3 -(m+3) -4x=0 jest
srednia arytmetyczna pozostalych?
3. dla jakich wartosci parametru m rowanie x4 +(m-3)x2 + m2=0 ma 4 rozne rozwiazania?
Pomożecie
19 mar 20:16
kamil: 1) skorzystaj z tego ze mozesz zamienic x2 na ,czyli x2=t
19 mar 20:22
kamil: no i musisz podac zal ze Δ(od t)=0
19 mar 20:24
kamil: 3) z x2=t ale Δ>0
19 mar 20:26
mateusz: no ale wtedy wyjda 4 pierwiastki
19 mar 20:29
kamil: no bo maja byc 4 rozwiazania
19 mar 20:30
mateusz: ale w zadaniu pisze 2 rozne pierwiastki, wyszla mi delta -3m2 -4m+8
19 mar 20:32
mateusz: z tego mam teraz wziac pierwiastki?
czyli wylicze pierwiastki, podstawie x1=x2 i z drugim to samo ?
19 mar 20:34
kamil: do drugiego zadania nic nie napisalem do sam nie wiem jak sie za to zabrac
19 mar 20:35
Mickej: zakładam że w grugim popełniłeś błąd przy przepisywaniu i wygląda to tak w rzeczywistości
x3 -(m+3)x2 -4x=0
19 mar 20:36
mateusz: ja mowie o pierwszym tam pisze zeby znalezx 2 pierwiastki
19 mar 20:36
kamil: mateusz: ale w zadaniu pisze 2 rozne pierwiastki, wyszla mi delta -3m2 -4m+8
no i tego rownania oblicz delte (wyjdzie12) podstaw do wzorow na pierwiastki row.
kwadratowego i masz
19 mar 20:37
mateusz: no masz racje z tym rownaniem czyli pewnie wiesz jak to zrobic
19 mar 20:37
kamil: zobacz jeszcze czy dobrze przepisales rownanie w 2)
19 mar 20:40
Mickej: zadanie pierwsze
x4 + (m-2)x2 + m2 -1=0
w różne pierwiastki w dwóch przypadkach
x2=t
t2+(m-2)t+m2-1=0
1. Δ=0
2.Δ>0
t1t2<0 gdy są rózne pierwiastki
19 mar 20:40
kamil: mickej ale jesli zalozy Δ>0 to potem podstawiajac za t=x2 otrzyma 4 rozwiazania a mialy
byc 2
19 mar 20:43
mateusz: to wychodzi 4/3 i 16/6 i to jest koniec zadania?
19 mar 20:43
Mickej: zadanie 2
x3 -(m+3)x2 -4x=0
x(x2-(m+3)-4)=0 pierwszy pierwiastek to 0 teraz bawisz sie tym co w nawiasie
x2-(m+3)-4
1.Δ≥0
0=x1+x2 tylko tyle
a zadanie trzecie rozwiązałem ci w innym poscie
19 mar 20:44
Mickej: nie nie wyjdą 4 rozwiązanie bo założyłem warunek że będą różne pierwiastki czyli np 3 i
-9 a rozwiązanie mniejsze od 0 odrzucamy z założenia
19 mar 20:45
kamil: sorki zle napisalem. w 1 delta wynosi 11, a wyniki to m=7/6 lub m=- 5/2
19 mar 20:48
mateusz: dzieki za 1 zadanie
19 mar 20:51
mateusz: w pierwszym mialo byc przed naiwsem jeszcze 2 ale to sobie policze
19 mar 20:54
mateusz: kurde wychodzi mi 2 razy 0 zobaczcie gdzie robie blad i policzcie
19 mar 20:57
mateusz: sory wychodzi m<20/16 ale sprawdzcie
19 mar 20:59