granice
simr1: Witam
| | (−1)n*3n+7n | |
mógłby ktoś pomóc w obliczeniu takiej granicy: an= |
| |
| | 4n2n+5 | |
na początku wydawało mi się że ten ciąg nie ma granicy ze względu na (−1)
n, które ma znak
zależny od n. mógłby ktoś wytłumaczyć
27 lis 00:27
Rivi: Ja bym zrobił to przez szacowanie (twierdzenie o trzech granicach)
| | 3n*7n | | 3n*7n | | 21 | |
ciąg większy to bn= |
| = |
| =( |
| )n i granica tego |
| | (4n)2n | | (16n2)n | | 16n2 | |
to 0.
| | (−1)n*3n | | (−3)n | | −3 | |
ciąg mniejszy to cn= |
| = |
| =( |
| )n i granica |
| | (4n)2n | | (16n2)n | | 16n2 | |
to 0.
skoro granica wiekszego = 0 i mniejszego = 0 to i a
n=0
ten ciąg idzie tak, że taki lejek się robi, ciąg Cauchy'ego:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Cauchy_sequence_illustration.png
(na tej zasadzie)
27 lis 01:22
Rivi: W ciągu mniejszym zapomniałem powiększyć mianownika, acz no to wiele nie zmienia. można dać
2n*(4n)2n żeby ładnie dalej wyszło.
27 lis 01:24