rozwiaz graficznie
bladi: | ⎧ | 2x−y=4 | |
| ⎩ | −x+y=−3 | rozwiaz graficznie uklad rownan
|
27 lis 00:24
mm: drugie pomnóż przez 2
27 lis 00:28
ICSP: graficznie.
2x − y = 4 ⇔ y = 2x − 4
−x + y = −3 ⇔ y = x − 3
Narysuj teraz te dwie proste. Przetną się one w punkcie który będzie rozwiązaniem
27 lis 00:30
mm: albo nie prościej długa krecha pod wszyskim i dodawaj parami. y nam się skrócą
27 lis 00:30
ICSP: graficznie to graficznie.
Najprościej by było wyznacznikami albo Gaussem
27 lis 00:32
Eta:

graficznie .... rysujesz dwie proste i wyznaczasz punkt przecięcia tych prostych o ile
istnieje
przekształcamy równania: 1/ y= 2x −4 A(0,−4) B( 2,0)
2/ y=x −3 C (0, −3) D( 3,0)
P(1, −2)
Odp: rozwiązaniem układu jest :
x= 1
y= −2
27 lis 00:44