Oblicz granicę funkcji
Dotek: Pomocy lim x→2 x2+4x−2
27 lis 00:15
Rivi: | | (x+2)(x−2)+8 | | (x+2)(x−2) | | 8 | | 8 | |
lim= |
| =lim |
| + |
| =lim x+2 + |
| = |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | 8 | | 8 | |
lim(x+2)+lim |
| =4+lim |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 8 | |
i z tego 4+lim |
| widać, że gdy x dąży od minus nieskończoności to granicą jest −∞, a jak |
| | x−2 | |
od plus nieskończoności to granicą jest +
∞, czyli de facto granicy ta funkcja nie ma...
27 lis 01:11
Aga: Granice jednostronne są różne, więc nie istnieje granica tej funkcji przy x→2.
27 lis 11:35
Dotek: Wielkie dzięki,
Tak mi się właśnie wydawało, że ta funkcja nie ma ganicy
27 lis 15:19
sushi_ gg6397228:
a moze bylo w liczniku
x2−4
27 lis 15:20
27 lis 15:21
Marcinio: Zapomnij o tym co było u mnie, to zadanie które ja podałem było z Krysickiego, a podobno wyniki
podawane w tym podręczniku często mijają się z tym prawdziwym
27 lis 15:53