Oblicz granice funkcji
zombie: Oblicz granice funkcji:
| | sin(x − π3) | |
lim |
| |
| | 1 − 2cosx | |
x→
π3
26 lis 23:38
Andrzej: prostym de l'Hospitalem ją !
26 lis 23:45
zombie: Troche nie ogarniam tematu : D Znaczy co ja mam zrobic, zeby jakikolwiek wynik wyszedl ?
26 lis 23:46
bartek: okreslic czy funkcja sin[tg,log √x3] na odcinku [0,1] jest calkowalna i ile wynosi ∫ jesli jest
korzystając że E (epsilon) > 0 oraz f(x) = sgn (sin pi/x) na odcinku [0,1]
26 lis 23:47
zombie: Calkowalna ? Nie mialem jeszcze takich rzeczy. Nie doszlismy do tego.. A jakos prosciej ?
26 lis 23:49
bartek: obliczanie pola pod wykresem
26 lis 23:52
romanooo: haha ale mu pomagacie
26 lis 23:54
bartek: ja tez potrzebuje i nikt nie jest w stanie mi pomoc
26 lis 23:54
zombie: Musze to zrobic bez calek

No jakos bede musial sobie poradzic
26 lis 23:56
romanooo: jeśli miałeś de l'Hospitala to jest łatwe, wiesz że
| | f'(x) | | f(x) | |
lim x→x0 |
| ⇒ lim x→x0 |
| |
| | g'(x) | | g(x) | |
27 lis 00:03
romanooo: i teraz rozwalasz pochodną licznika i pochodną mianownika czyli
27 lis 00:06
romanooo: miałeś pochodne ?
27 lis 00:07
zombie: W tym rzecz ze nie mialem, ale poszukam na ten temat i mysle ze cos powinno wyjsc
27 lis 00:07
zombie: Nieee
27 lis 00:07
romanooo: ten limit już łatwo policzyć jak widzisz a jeśli on = p3/3 to ten najwyższy też jest równy, bo
masz w swoim limicie 0 przez 0
27 lis 00:09
zombie: Ok, dziekie wielkie
27 lis 00:11
romanooo: ale jeśli nie miałeś pochodnych to spróbuje to zrobić bez i Ci napisać, ale nie obiecuje jak za
20 minut nie będzie nic to nie czekaj
27 lis 00:12
zombie: No dobra i tak dzieki
27 lis 00:13
romanooo: a dobra nie jest źle
27 lis 00:15
romanooo: najpierw trzeba wypieprzyć to zasrane pi/3 w limesie, więc zrobimy tak:
x=lim u→0 (pi/3 +u)
i teraz masz limita:
| | sin( pi/3 + u −pi/3) | |
lim u→0 |
| |
| | 1−2cos(pi/3+u) | |
czyli:
| | sin(u) | |
lim u→0 |
| |
| | 1−2cos(pi/3+u) | |
nadal jest przesrane ale nie tak bardzo jak na początku,
teraz zajme sie mianownikiem:
| | 2cos(pi/3+u)(pi/3+u) | |
1−2cos(pi/3+u) = 1− |
| |
| | pi/3+u | |
27 lis 00:23
romanooo: o tej ostatniej linijce zapomnij
27 lis 00:31
zombie: Ok, dzieki
27 lis 00:33
AC:
| | sinx | | sinx | |
lim |
| = lim |
| = |
| | 1−2cos(x+π/3) | | 1−cosx+√3sinx | |
| | sinx(1+cosx) | |
=lim |
| = |
| | 1−cos2x+√3sinx(1+cosx) | |
| | sinx(1+cosx) | |
=lim |
| = |
| | sin2x+√3sinx(1+cosx) | |
| | 1+cosx | | 2 | |
=lim |
| = |
| = |
| | sinx+√3(1+cosx) | | 2√3 | |
27 lis 00:48
romanooo: no właśnie, gdybym nie był głupi to właśnie tak bym zrobił dalej
27 lis 00:55
AC:
To jest kwestia pomysłu, a nie braku umiejętności.
27 lis 00:58
romanooo: nie w tym przypadku głupoty

cos(x+y)=cosx cosy −sinx siny

ale po co mnożyłeś razy
(1+cosx) ?
27 lis 01:03
AC:
bo 1 − cosx → 0,
a po pomnożeniu przez 1 + cos x dostajemy sin2x które mogę skrócic z sinx → 0
27 lis 01:07
romanooo: no ale skoro 1−cos
2x = sin
2x i wyłączysz sinusa i skrócisz z licznikiem, to masz
27 lis 01:13
AC:
po skróceniu prze sinusa zostaje:
27 lis 01:23
romanooo: no dobra racja, już nic więcej nie liczę dzisiaj...
27 lis 01:26
Mickey: αβγπΔΩ≥∫→∊β
7 gru 20:53