wyznacz równanie prostej prostopadlej do prostej k;
rafi: wyznacz równanie prostej prostopadlej do prostej k; y=−2x+4 i przechodzacej przez punkt
P=(3,6)
26 lis 23:38
Basiek: a=−2 dla prostej prostopadłej: a'=1/2
prosta prostopadła , nazwijmy ją l
l: y=1/2x+b
podstawiasz pod y=6 i pod x=3

wychodzi Ci b.
podstawiasz do wzoru. Koniec

b=9/2
czyli y=1/2x+9/2
26 lis 23:44
rafi: a cos takiego wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A=(−2,4) B=(4,6)
26 lis 23:51
26 lis 23:53
bladi: ktora to prawidlowa do nauki
26 lis 23:57