oblicz
mala: oblicz średnia arytmetyczna wszystkich liczb dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 3 dają
resztę 1
nie chce mi wyjsc to zadanie totalnie
26 lis 23:14
Eta:
= 53,5
26 lis 23:20
mala: jak to obliczylas?
26 lis 23:22
Maciej: liczby dwucyfrowe które przy dzieleniu przez 3 dają reszte 1 =
10,13,16,19,22,25,28,31,34,37,40,43,46,49,52,55,58,61,64,67,70,73,76,79,82,85,88,91,94,97 |
30 liczb n=30
suma tych liczb to : 1538
wzór
(x1+x2+...xn)/n
1538:30 = 51 8/30 ≈51,26
26 lis 23:29
Eta:
10, 13, 16,......., 97 −−− tworzą ciąg arytmetyczny a
1= 10 a
n= 97 r= 3
| | Sn | | a1+an | |
śr. arytm. = |
| = |
| =................. |
| | n | | 2 | |
26 lis 23:30