równanie prostej
bladi: Wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punkty a=(−2,4) b=(4,6)
26 lis 22:58
26 lis 23:02
bartek: 4=−2a+b /*2
6=4a+b
8=−4a+b
6=4a+b
sumujesz
14=b
4=−2a+14 /−14
−10=−2a
a=5
a=5
b=14
rowanie prostej: 5x+14
26 lis 23:06
bartek: sory pomyliłem bo pomnozylem razy dwa i zapomnialem napisac 2b
wiec poprawna wersja to:
4=−2a+b /*2
6=4a+b
8=−4a+2b
6=4a+b
sumujesz
14=3b /:3
b= 14/3
4=−2a+14/3 /−14/3
3 11/14 = −2a / (−2)
a= − 106/28
a= −53/14
a=−53/14
b=14/3
rowanie prostej: −53/14x+14/3
26 lis 23:14
bladi: probowalam cos takiego (4+2)(y−4)=2(x+2) 6(y−4)=2x+4 6y−4= 2x+4 6y=2x /6
y=2x/6
26 lis 23:17
bladi: to moje zle
26 lis 23:17
bartek: albo w sposob
{4=−2a+b /* (−2)
{6=4a+b /*(−1)
{−8=4a−b
{−6=−4a−b
{−14=−2b /

2)
{7=b
{4=−2a+7 /−7
{−3=−2a /:(−2)
a=2/3
{a=2/3
{b=7
y=2/3x +7
26 lis 23:23
bladi: teraz to ja juz niewiem mam nadzieje ze twoje jest dobre bo pisze prace
26 lis 23:28
bladi: a czemu mi wyszlo inaczej
26 lis 23:28
bladi: a co znaczy zielona buzia
26 lis 23:34
bartek: : (−2)
26 lis 23:42
Eta:
AB: y= ax+b to 4= −2a+b i 6= 4a+b
−2a+b= 4 /*2
4a+b =6
−4a+2b=8
4a+b= 6
−−−−−−−−−−
| | 14 | | 2 | | 1 | |
−2a= 4− |
| => −2a= − |
| to a= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
26 lis 23:44
bladi: a tobie jeszcze ine rownanie moga wyjsc kilka roznych
26 lis 23:54
Eta:
Napisałam poprawne rozwiązanie ( poprzednie są błędne

sprawdzamy:
| | 1 | | 14 | | 2 | | 14 | | 12 | |
A(−2,4) => y= |
| *(−2)+ |
| = − |
| + |
| = |
| = 4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 14 | | 4 | | 14 | | 18 | |
B(4,6) => y= |
| *4+ |
| = |
| + |
| = |
| = 6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
czyli wszystko ok .... zatem: prosta AB :
y=13x+143
powodzenia
27 lis 00:02
bladi: dzieki wielkie
27 lis 00:18
Eta:
Na zdrowie
27 lis 00:22
kacper: jutro jak bym napisala ci 6 zadan no teraz juz piec mogla bys sprawdzic jesli ty kumasz te
funkcje czy dobrze napisalam
27 lis 00:38