oblicz czas rozpadu izotopu pierwiastka
klusek: Wzór m = m0 * 1/2t/T opisuje mase próbki promieniotwórczego izotopu o okresie
połowicznego rozpadu T po upływie czasu t. m0 oznacza masę początkową próbki. Wiedząc
ze okres polowicznego rozpadu radu 226 wynosi 1620 lat oblicz ile lat upłynęło jeśli z
próbki o masie 10,24 mg pozostało 0,01 mg
19 mar 20:09
Basia:
masz dane:
m0 = 10,24
m = 0,01
T = 1620
podstawiamy do wzoru
0,01 = 10,24*(1/2)t/1620
0,01 = 10,24 / 2t/1620 /*2t/1620 :0,01
2t/1620 = 1024 = 210
t/1620 = 10
t = 16200
19 mar 23:52
gibek: oblicz czas polowicznego rozpadu izotopu pierwiastka w ktorego w probce w ciagu 30 dni rozpadło
sie7/8 poczatkowej liczby atomow
16 sty 19:22