Pomocy
Lucek: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość równą 4,2dm. Wierzchołek
górnej podstawy połączono ze środkami krawędzi dolnej podstawy odcinkami zawartymi w
sąsiednich ścianach bocznych. Odcinki te tworzą kąt 50 . Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa.
26 lis 22:25
dero2005:

obliczyć k z Talesa, obliczyć s z Cosinusów, obliczyć h z Pitagorasa i już z górki
27 lis 10:03
hfghhfdg: Nie mam pojecia.
28 paź 12:25
Marzena: K=2,1
S=2,74
V=7,76*PIERWIASTEK Z 3
Pc=8,82pierwiastka z 3 +21,176
11 lis 20:24
Marzena: Pc=8,82*PIERWIASTEK Z 3 +21,176 OCZYWIŚCIE
11 lis 20:25
Marzena: żle, jeszcze raz
11 lis 20:25
Marzena: Czyli k wyliczymy z zależności: k/4,2=2,1/4,2 czyli k=2,1
następnie s wyliczymy z proporcji 1,05/s=sin25 st. a to się równa s=2,48, h wystarczy
skorzystać z tw Pitagorasa h=1,32. Mając te dane do obliczenia V i Pc wystarczy podstawić do
wzorów.
11 lis 20:35