Ciągi
(-: Czy, jeśli mam różnice ciągu i jego pierwszy wyraz, a mam zbadać czy jakaś tam liczba jest
wyrazem ciągu i jeśli tak to które to są wyrazy, to czy mogę to zrobić w jakiś sprytny sposób,
czy muszę po kolei wyliczać wyrazy?
26 lis 22:09
Basia:
oczywiście, że nie po kolei; to może być np. wyraz a1000
piszesz wzór ogólny ciągu i rozwiązujesz równanie an = b
niewiadomą jest tam n
26 lis 22:11
:): Majac r oraz a1 piszesz wzór ogólny c. arytmetycznego:
an=a1+(n−1)r oczywiście n musi byc Naturalną liczbą potem aby sprawdzić czy jakaś tam liczbą
nazwijmy ją X jest wyrazem tego ciągu musisz podstawić za an własnie X czyli:
X= a1+(n−1)r jesli znajdziesz n naturalne aby ja przedstawić to jest to wyraz ciągu jesli nie
znajdziesz to nie jest.
Przykład
a1=5, r=3
Czy liczba 121 jest wyrazem?
Odp:
an=a1+(n−1)r
an=5+(n−1)3
an=3n+2
i teraz X=121
121=3n+2|−2
3n=119|:3
n nie bedzie liczbą naturalną zatem 121 nie jest wyrazem tego ciągu
sprawdzmy liczbę 8
an=3n+2
8=3n+2
3n=6|:3
n=2 zatem 2 jest naturalna odpowiedz liczba 8 jest wyrazem tego ciagu (drugim)
26 lis 22:15
(-: dziękuję
26 lis 22:15