funkcje dziedzina i miejsce zerowe
minik: wyznacz dziedzin i miesce zerowe funkcji f(x)=x/x+3
26 lis 22:06
longcatt: D=R\{−3} a x=0
26 lis 22:07
minik:

pomocy
x+3 =0 x=−3 D=R/{−3} czy tak a jak to mz
26 lis 22:16
minik: ale zeby wyliczyc to miejsce zerowe wystarczy jak podstawie 0
26 lis 22:17
minik: a pomozesz mi jeszcze z tym F(x)=1−x/x2−4
26 lis 22:18
:): x∊R−{2;−2}
| | 1−x | |
m zerowe x=1 zakladam ze masz taki przyklad |
| |
| | x2−4 | |
26 lis 22:19
minik: tak taki przykład
a jak mam to rozpisac nie mam pojecia jak to zrobic
26 lis 22:21
:): dziedzina : x
2−4≠0; x
2≠4 czyli x≠2 i x≠−2 co zapiszemy x∊R\{2;−2}
M zerowe
| 1−x | |
| =0 | *(x2−4) przy naszych zalozeniach |
| x2−4 | |
1−x=0
x=1
26 lis 22:23
minik: dzieki wielkie co to znaczy przy naszych zalozeniach to tez trzeba pisac jestem w tej
dziedzinie zielon ale potym chyba lapie
26 lis 22:33
minik:

a sprawdzisz to narusuj wykres funkci f(x)=x
2+3 omow jej wlasnosci na podstawie wykresu odp
funkcja jest rosnaca
26 lis 22:42
nati071479: Jak zrobić ten przykład? Muszę napisać Dziedzinę i miejsce zerowe. *ta kreska to dzielenie*
f(x)= 3− |x|
____
x(2x−6)
10 sty 17:07
wredulus_pospolitus:
dziedzina: wszystko inne niż to dla ktorego 'mianownik = 0'
miejsce zerowe: te 'x' dla których 'licznik =0'
10 sty 17:11