Prostopadłościan
kryss: Prostopadłościan ma wymiary a=3,b=4,c=12. Oblicz sinusy kątów jakie tworzy przekątna
prostopadłościanu z każdą z jego ścian.
19 mar 20:05
Eta:
dgłówna = √a2 +b2 +c2
podstaw i oblicz
powinno wyjść dg = 13
teraz Narysuj ten graniastosłup , zaznacz przekątne ścian bocznych
właśnie sinusy kątów między nimi i przekątną główną masz policzyć
w 1/ ścianie :
oznacz ten kąt α( dg , db)
przyprostokatna przeciwległa temu kątowi to a = 3
więc sinα= a/dg ( oblicz)
w ścianie o wymiarach b i c zaznacz kąt β
między dg i dtej ściany
sin β= b/dg .... policz
i to wszystko
19 mar 23:48