Wyznaczanie wartości parametru a
Basiek: Wyznacz takie wartości parametru a, dla których funkcja określona wzorem
f(x)=x
2+a dla IxI>3
IxI gdy IxI≤3
ma 3 różne miejsca zerowe.
Odp: a<−9
Podpowiedź : f
2 (3)<0 Nie rozumiem właśnie tego jednego warunku. Czy byłby ktoś tak miły i
mi go wytłumaczył?

Na całą resztę wpadłam sama. Ale chyba bez tego jednego nie jestem w
stanie rozwiązać zadanka.
Pozdrawiam
26 lis 21:50
Basia:
a co to jest f2 ?
poza tym jest inny sposób:
|x| = 0 ⇔ x=0 czyli masz jedno miejsce zerowe w przedziale <−3;3>
z tego wynika, że równanie
x2+a = 0 musi mieć dwa różne rozwiązania ∊(−∞;−3)∪(3;+∞)
x2 = −a
aby to miało dwa rozwiązania −a>0 ⇔ a<0
te rozwiązania to:
x1 = √−a i x2= −√−a
czyli
√−a > 3
−a > 9
a < − 9
lub
−√−a < −3
√−a > 3
czyli wynik jak wyżej
czyli a<−9
a już wiem co to miało być: f(x1)< −3 i f(x2)>3 (też z tego korzystam)
26 lis 22:09
Basiek: Nie sądzę, żebym mogła tymi minusami pod pierwiastkiem tak się bawić, ale hm.... wiesz,
dziękuję, zrozumiałam całość

No i w szczególności ostatnią linijkę, o co mi zresztą
najbardziej chodziło. Dziękuję
26 lis 22:16
Basiek: Ech, odświeżam, bo jednak nie rozumiem zapisu z odpowiedz f(3)<0 Jakaś pomoc?
27 lis 17:47