matematykaszkolna.pl
Wyznaczanie wartości parametru a Basiek: Wyznacz takie wartości parametru a, dla których funkcja określona wzorem f(x)=x2+a dla IxI>3 IxI gdy IxI≤3 ma 3 różne miejsca zerowe. Odp: a<−9 Podpowiedź : f2 (3)<0 Nie rozumiem właśnie tego jednego warunku. Czy byłby ktoś tak miły i mi go wytłumaczył? emotka Na całą resztę wpadłam sama. Ale chyba bez tego jednego nie jestem w stanie rozwiązać zadanka. Pozdrawiam emotka
26 lis 21:50
Basia: a co to jest f2 ? poza tym jest inny sposób: |x| = 0 ⇔ x=0 czyli masz jedno miejsce zerowe w przedziale <−3;3> z tego wynika, że równanie x2+a = 0 musi mieć dwa różne rozwiązania ∊(−;−3)∪(3;+) x2 = −a aby to miało dwa rozwiązania −a>0 ⇔ a<0 te rozwiązania to: x1 = −a i x2= −−a czyli −a > 3 −a > 9 a < − 9 lub −−a < −3 −a > 3 czyli wynik jak wyżej czyli a<−9 a już wiem co to miało być: f(x1)< −3 i f(x2)>3 (też z tego korzystam)
26 lis 22:09
Basiek: Nie sądzę, żebym mogła tymi minusami pod pierwiastkiem tak się bawić, ale hm.... wiesz, dziękuję, zrozumiałam całość emotka No i w szczególności ostatnią linijkę, o co mi zresztą najbardziej chodziło. Dziękuję emotka
26 lis 22:16
Basiek: Ech, odświeżam, bo jednak nie rozumiem zapisu z odpowiedz f(3)<0 Jakaś pomoc?
27 lis 17:47