Rozwiąż równanie: z^{4}+4z^{3}-8z+20=0 wiedząc, że jednym z jego pierwiastków je
kachna: Jak rozwiązać takie zadanie? Czy w ogóle da się je rozwiązać?
Rozwiąż równanie: z4+4z3−8z+20=0 wiedząc, że jednym z jego pierwiastków jest: 1+j
26 lis 21:49
ICSP: mamy równanie : z4 + 4z3 − 8z + 20 = 0. Wszystkie jego współczynniki są całkowite.
mamy również dwa pierwiastki :
z1 = 1 + i
z2 = 1 − i
(z−z1)(z−z2) = (z − 1 −i)(z − 1 + i) = z2 − 2z + 1 + 1 = z2 − 2z + 2
dzielimy.
z4 + 4z3 − 8z + 20 : z2 − 2z + 2
podzielisz pisemnie.
wyjdzie : z2 + 6z + 10
liczymy Δ = 36 − 40 = −4
√Δ = {2i,−2i}
z3 = −3 + i
z4 = −3 − i
Pozdrawiam ICSP
27 lis 02:32
ICSP: nie całkowite tylko rzeczywiste. Co ja gadam o tej porze xD
27 lis 02:35