prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania
lucyna36: przekroj osiowy stożka jest trojkat rownoboczny o boku 8 cm.oblicz pole calkowite i objetość.
26 lis 21:37
Vizer: Zastanów się ile wynosi średnica podstawy i tworząca stożka.
26 lis 21:38
lucyna36: l =8 r=4 ?
26 lis 21:39
Vizer: No widzisz, bardzo dobrze, a wysokość stożka?
26 lis 21:41
lucyna36: 42+h2=82 16+h2=64 h2=64−16 h=48 Pc=π*r(r+l) Pc=π4*(4+8)
Pc=π4*12=48π
26 lis 21:50
lucyna36: V=13πr2*h
26 lis 21:53
lucyna36: tu juz nie wiem jak obliczyć
26 lis 21:55
Vizer: h nie jest równe 48
26 lis 21:56
lucyna36: nie? a ile?
26 lis 22:02
lucyna36: jak to obliczyć ?
26 lis 22:44
Vizer: h2=48, h>0
h=√48=4√3
26 lis 22:46
lucyna36: skąd ten wynik?4√3
26 lis 22:57
Vizer: √48=√16*3=4√3
26 lis 22:59
lucyna36: ok juz rozumiem
26 lis 23:05
lucyna36: prosze jeszcze o obliczenie objetości
26 lis 23:57
lucyna36: prosze
27 lis 00:18
cześć: V=13*42π*4√3
27 lis 00:23