okrąg
karolina: wyznaczyć styczną x2+y2−3x+2y−3=0 przechodzącą przez punkt O(0,0).
jest to możliwe? jak to zrobić?
26 lis 20:11
Aga: S(1,5; −1) r=√2,25+1+3=2,25
Możliwe, bo (0,0) leży na zewnątrz tego okręgu.
26 lis 20:16
karolina: Aga, właśnie , że
a= 2/3 b= −1
jak na moje oko.
26 lis 20:18
:): (0,0) leży wewnątrz okręgu !
26 lis 20:19
karolina: więc jak zrobić styczną skoro tego wymaga zadanie ?
26 lis 20:20
:): nie zrobisz
26 lis 20:25
Aga:
Rzeczywiście punkt (0,0)leży wewnątrz okręgu i stycznej nie można poprowadzić.
To ile Ci wyszedł promień?
I jak wyliczyłaś a?
26 lis 20:26
karolina: −3x= 2ax
promień √40/3
26 lis 20:27
karolina: *−3x=−2ax
26 lis 20:29
26 lis 20:40
:): Dziewczęta co wy tam wyliczacie jeszcze
26 lis 20:42