Zadanie z matury rozszerzonej
RB: Znajdź ujemny pierwiastek równania || 2x − 1 |− 2 |= 4
26 lis 20:00
:): 2x−1=6 2x−1=−6
2x=7 2x=−5
x=3,5 x=−2,5
26 lis 20:04
Aga: Czegoś brakuje. Najpierw pozbywamy się zewnętrznej wartości bezwzględnej.
I2x−1I−2=4 lub I2x−1I−2=−4
I2x−1I=6 I2x−1I=−2 brak rozwiązań.
2x−1=6 lub 2x−1=−6
26 lis 20:11
:): niczego nie brakuje jak widać Aga masz to co napisałem bo braku rozwiązań nie ma co uwzględniać
26 lis 20:12
:): To chyba nie jest z rozszerzenia bo jakieś za proste.
26 lis 20:15
Aga: Jak to, czasami liczysz i liczysz i dochodzisz do stwierdzenia, że równanie nie ma rozwiązania
.
Moim zdaniem ten zapis powinien się znaleźć w pełnym rozwiązaniu zadania.
26 lis 20:21
:): Moim zdaniem niekoniecznie musi być to w pełnym rozwiązaniu. Ale kwestia dyskusji. To zadanie
jest pamięciowe dla przeciętnego ucznia z rozszerzenia.
26 lis 20:22
Vizer: Ta i z pamięci na maturce napiszesz wynik... Trzeba napisać jak napisała Aga, bo punkty
polecą, bo skąd egzaminator ma wiedzieć, że ty specjalnie ominąłeś drugie rozwiązanie. To
zadanie było na operonowskiej maturce rozszerzonej
26 lis 20:27
26 lis 20:28
:): to jak z równaniem takim: ?
x
2+2>0
widać że x∊R czy w pełnym rozwiązaniu musi być przekształcenie

x
2>−2
i dalej stwierdzenie że to dopiero ma brak rozwiązań ? Wg mnie nie

Cytat "ty specjalnie ominąłeś drugie rozwiązanie" drugiego rozwiązania nie ma

bo to
sprzeczność |2x−1|=−2 więc jakie rozwiązanie pominąłem ?
26 lis 20:28
:): Będę obstawał przy swoim klucze są kluczami liczy się zdrowy rozsądek. Czy Bogdan w Twoim
odczuciu nie jest to pamięciowe zadanie

Klucze jakie są każdy wie i trzeba pamiętać, że czasami zmienia się nawet w CKE system
oceniania. Najpierw każą za coś dawać punkty potem zmiana decyzji .....
Nie mowa o tym że jednego roku jest coś punktowane np domykanie przedziałów , w innym roku już
się ucina za to punkty.
26 lis 20:31
Aga: x2+2>0
odp x∊R i tylko tyle.
Podobnie x2+1<0
odp.Nierówność nie ma rozwiązań, ale jest napisane.
26 lis 20:32
Vizer: Dokładnie chodzi o komentarz, ty w swoim takowego nie umieściłeś = wielki błąd.
26 lis 20:33
:): też Ci odpowiem Aga czemyu
tylko tyle 

bo skąd to wiesz

? Skąd egzaminator ma
wiedzieć że wiesz a może spisałaś od kolegi.,..
26 lis 20:33
:): Vizer bo nie jestem na maturze ale zdroworozsądkowo dałem odpowiedź do zadania są dwa
rozwiązania ! mało tego pytanie było o ujemne więc je też mam
26 lis 20:34
Aga: W przeciwieństwie do Ciebie ja napisałam odpowiedź, Ty jednak pominąłeś coś ,co powinno się
znaleźć na kartce mimo, że liczysz w pamięci.
26 lis 20:36
:): Do sedna: sugeruję tylko, że nie liczy się dzisiaj myślenie ale "schematy postępowania"− to
smutne .
26 lis 20:36
Vizer: Może nie jesteś na maturce, ale użytkownik RB pewnie będzie i dał to zadanie, bo pewnie go
nie umie rozwiązać i takie skróty myślowe nie pomogą ani w zrozumieniu zadania ani w
rozwiązaniu go poprawnie na maturze.
26 lis 20:37
:): Oczywiście że nie jestem i nie będę na tym forum kodował prac, przedstawiłem swoje zdanie a Wy
swoje co szanuję

Jednak swojego nie zmienię. Na tym chciałbym zakończyć dyskusję .
Pozdrawiam ciepło
26 lis 20:39