izometria
Peach: Jakie przyporządkowanie współrzędnych punktu A=(x;y) punktowi A' nie będzie izometrią (można
zamieniać je miejscami oraz zmieniać znaki)?
np. A'=(y;y)?
Jak to sprawdzić, czy przekształcenie danego punktu jest izometrią czy nie?
26 lis 19:57
Aga: Musisz mieć dane dwa punkty i ich obrazy. W izometrii
IABI=IA'B'I
26 lis 20:03
Aga: Izometrią jest: symetria osiowa, symetria środkowa , translacja o wektor, złożenie dwóch
izometrii.
Nie jest izometrią jednokładność( poza jednokładnością o skali k=1, i k=−1.), powinowactwo
prostokątne
26 lis 20:06
Peach: Czy jest izometrią symetria względem prostej nie przechodzącej przez początek układu
współrzędnych?
26 lis 20:13
Aga: Tak.
Są jeszcze inne przekształcenia izometryczne.
26 lis 21:10