z.1 objętość walca/ z2. P powierzchni bocznej ostrosłupa
Nicola0607: z1. Dwa walce są podobne. Stosunek objętości tych walców jest równy 1:8. Różnica pól
przekrojów osiowych tych walców wynosi 216cm(kwadratowych), a suma długości promieni
podstaw obu walców jest równa 9 cm. Oblicz różnicę objętości walców.
z 2. W ostrosłupie prostym podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości
8cm i 15cm. Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem miary
60(stopni). Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Bardzo bym prosiła o szybkie rozwiązania

z góry dziękuję
19 mar 19:41
Basia: No to chyba już tylko ten post został.
Są chętni ?
20 mar 00:05
Eta: Basia!
Dawaj

ja idę na herbatkę i ( budyń czekoladowy )
20 mar 00:08
Basia: Szczerze mi się nie chce. Ale pierwsze zrobię. Łatwe jest.
20 mar 00:11
Basia:
R1 - promień pierwszego
H1 - wysokość pierwszego
P1 - pole przekroju pierwszego
V1 - objętość pierwszego
R2 - promień drugiego
H2 - wysokość drugiego
P2 - pole przekroju drugiego
V2 - objętość drugiego
s - skala podobieństwa
dane:
V1/V2 = 1/8 ⇒ 8*V1 = V2 ⇒ drugi musi być większy
P2 - P1 = 216
R1 + R2 = 9
V2 = 8*V1
s3 = 8
s = 2
R2 = s*R1 = 2*R1
R1 + 2*R1 = 9
3*R1 = 9
R1 = 3
R2 = 2*3 = 6
H2 = s*H1 = 2*H1
P2 = R2*H2
P1 = R1*H1
P2 - P1 = (2*R1)*(2*H1) - R1*H1 = 4*R1*H1 - R1*H1 = 3*R1*H1
216 = 3*3*H1
H1 = 216/9 = 24
H2 = 2*24 = 48
V1 = πR12*H1 = π*32*24 = π*9*24
V2 = 8*V1 = π*8*9*24
V2 - V1 = π*8*9*24 - π*9*24 = π*9*24(8-1) = π*7*9*24
to już sobie policz
20 mar 00:23
Basia: Drugie też zrobię i na tym koniec !
20 mar 00:51
Basia:
ABC - podstawa
AB = 8
BC = 15
kąt ABC = 90
AC2 = AB2 + BC2
AC2 = 64 + 225 = 289 = 172
AC = 17
------------------
spodkiem wysokości ostrosłupa jest środek okręgu wpisanego w podstawę
r = 2*Pp/(a+b+c)
Pp = a*b/2 = 8*15/2 = 4*15 = 60
r = 120 / (8 + 15 + 17) = 120/40 = 3
wysokości ścian bocznych są równe bo każdy z trójkatów utworzonych odpowiednio przez
h1,r,H h2,r,H h3,r,H jest trójkatem prostokoatnym o takich samych
przyprostokatnych (r,H) stąd przeciwprostokątne też są równe czyli
h1 = h2 = h3 = hb (dla uproszczenia zapisu)
kąt między hb i r to kąt α = 60
cosα = r/hb
cos60 = 3/hb
1/2 = 3/hb
hb = 6
-------------------
Pb = (a+b+c)*hb = 40*6 = 240
20 mar 01:02
Nicola0607: Dziękuję bardzo. Teraz, gdy jest rozwiązane faktycznie nie wydaje się takie trudne, lecz
gdy sama miałam zrobić to było

Dobra jesteś z matematyki, szacunek dla Ciebie

pozdrawiam
20 mar 07:31