izometria
Peach: Jakie przyporządkowanie współrzędnych punktu A=(x;y) punktowi A' nie będzie izometrią (można
zamieniać je miejscami oraz zmieniać znaki)?
np. A'=(y;y)?
Jak to sprawdzić, czy przekształcenie danego punktu jest izometrią czy nie?
26 lis 19:57
Basia:
przekształcenie jest izometrią ⇔ zachowuje odległość
czyli |A'B'| = |AB| dla każdych A, B
jeżeli mogę tylko zamieniać miejscami i zmieniać znaki to zawsze dostanę izometrię
(to będą albo symetrie osiowe, albo symetria środkowa)
a przykład, który podajesz, nie jest izometrią ale nie spełnia opisanych warunków
26 lis 22:31