Parę pytań - trygonometria i f. cyklometryczne i logarytmy.
Matt:
Dlaczego rozwiązaniem tego jest
| | π | | 11 | |
2kπ + |
| < 3x < |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
oczywiście to można podzielić przez 3 ale dlacego taki przedział? Czy to jest ta część:
http://i.imgur.com/MMqRY.jpg
między punktami od A do B? Powielony zgodnie z okresowością?
2.
sinx+cosx=0
sin
2x + cos
2x +cosxsinx=0
1+cosxsinx=0
jakim prawem z tego zrobiło się nagle:
1+2sinx=0?
2sinx=−1
| | π | |
i dlaczego wynikiem jest 2x=− |
| +2kπ ? |
| | 2 | |
I jak rozwiązać coś takiego:
−sinx+cosx=0
| | 1 | | π | |
3. arcsin( |
| x −1) = |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | 1 | | π | |
arcsin( |
| x −1) ) = arcsin(sin( |
| )) |
| | 2 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
arcsin( |
| x −1) ) = arcsin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x=3
Ale przecież dziedzina arcsin to <−1, 1> więc to nie należy do niej a mam napisane że należy..
26 lis 19:29
Vizer:
w drugim nie umiesz rozwiązać sinx=cosx?
| | 1 | |
w trzecim przecież wyznaczyłeś samego x, ale podstaw do arcsin( |
| x−1) i co wyjdzie? |
| | 2 | |
26 lis 19:35
Vizer: w drugim chodziło mi sinx=−cosx
26 lis 19:37
Matt: rozwiązałem tam przecież. podniosłem do kwadratu obustronnie, wyszła jedynk trygonometryczna i
coś i o to coś pytałem..
Nie wiem jak rozwiązać −sinx+cosx=0 + reszta pytań..
27 lis 16:07
jolaniko: sinx=cosx
x=π/4+2kπ lubx=−π/4+2kπ bo sinx=cosx dla45stopni
jeśli sinx=−cosx to należało by narysowac funkcję cosx w odbiciu względem osi ox potem
narysowac funkcje sinx i zobaczyc gdzie się przetną.
cos3x<√3/2 faktycznie należy podzielić przez 3 i podac w przedziałwiadomo że cosx=√3 /2 gdy
x=π/3+ 2kπ czyli okres a gdy podzielisz przez 3 to wyjdzie
sinxcosx =1/2 sin2x
dlatego jak wstawisz do równania to będziesz miał
1+1/2sin2x=o
sin2x=−1
29 lis 22:59