h
Estera:

Czworokat ABCD jest wpisany w okrag. Jaka dlugość ma bok BC prosze o pomoc
26 lis 19:23
Aga: Niech BC=x, AC=y
kąt ABC=α
Wtedy kąt ADC=1800−α
Zastosuj twierdzenie cosinusów dla trójkąta ACD i trójkąta ABC.
26 lis 19:35
Basia: chyba za mało danych; taki czworokąt mogę wpisać w kilka (a nawet nieskończenie wiele) różnych
okręgów; dla różnych promieni długości BC będą różne
26 lis 19:35
Basia: @Aga będą dwie niewiadome (x,α) a tylko jedno równanie
też tak zaczęłam liczyć i klapa................
potem dopiero pomyślałam (patrz wyżej)
26 lis 19:38
Aga: Rzeczywiście, nie rozwiązywałam zadania, tylko przyszła mi do głowy taka koncepcja.
Innego pomysłu nie miałam.
26 lis 21:01