matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykładnicza
adrian:
Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
(
√
y
*
3
√
y
)
1
2
4
√
y
*
8
√
y
6
26 lis 19:20
adrian:
już mam
26 lis 19:32
fiki-miki:
(
√
y
*
3
√
y
)
12
=(y
1/2
*y
1/3
)
12
= y
6
*y
4
= y
10
4
√
y
*
8
√
y
6
= y
1/4
*y
3/4
= y
y
10
=
= y
9
y
26 lis 19:35
fiki-miki:
Ja też
26 lis 19:35