wyjątkowo z fizyki...
Cyanide: To co prawda z fizyki, ale może ktoś wie. Pomocy
Oblicz częstotliwość linii Hβ w serii balmera (n = 2, k=4). Stała Rydberga R
H = 1,1 x 10
7
m
−1
Wychodzi mi tak:
| | 1 | | 1 | |
1,1 x 107 m−1 x 299 792 458 m/s ( |
| − |
| ) |
| | 4 | | 16 | |
ale i tak nie potrafię tego policzyć

(x to mnożenie)
26 lis 19:13
romanooo: predkość światła możesz zaokroąglić do 3*108m/s
26 lis 19:19
romanooo: | | 1,1 * 3 * 3 | |
i wtedy masz |
| * 108+7 = ... |
| | 16 | |
26 lis 19:20
Cyanide: to aż boli. Ale pięknie dziękuję, z tym już sobie poradzę
26 lis 19:22