matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez, pitagoras..
Rocket:
http://operon.internetdsl.pl/arkusze_pm_2011/24_68823165316874651645652335264123/matematyka_ark_zak_podst.pdf
Jak rozwiązać zadanie 22 z próbnej matury z 2011 r.? Szukam pomocy ale jedyne czego się dowiedziałem, to to że należy zastosować Pitagorasa.. ale co on pomoże? Przecież nie mamy podanych długości boków a i b tylko przeciwprostokątną.. jak dojść do obwodu? Z góry dziękuję za pomoc
26 lis 18:43
Basia:
zamknięte ? to z obwodem trapezu ?
26 lis 18:50
Basia:
AB = AD = a a
2
+a
2
= (
√
2
)
2
2a
2
= 2 ⇒ a=1 ⇒ AB=AD=1 CBD też jest prostokątny równoramienny (bo jest napisane że są podobne) czyli BC = BD =
√
2
AB
2
=
√
2
2
+
√
2
2
26 lis 18:54