Geometria
Duewag: Napisz równanie prostych stycznych do okręgu x2 + y2 = 13 w punkcie P = (2;3) Nie mam pojęcia
jak się do tego zabrac
26 lis 18:41
dero2005:

1)
znaleźć współczynnik kierunkowy prostej SP
| | yP−yS | | 3−0 | | 3 | |
aSP = |
| = |
| = |
|
|
| | xP−xS | | 2−0 | | 2 | |
znaleźć współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej SP
znaleźć równanie prostej o współczynniku a i przechodzącej przez punkt P
y = a(x − x
P) + y
P = −
23(x − 2) + 3 = −
23x +
133
26 lis 19:14
Duewag: Ok, dzięki. Prosiłbym jeszcze o pomoc przy takim zadaniu:
Napisz równanie prostych stycznych do okręgu x2+y2=1 i przechodzących przez punkt P = (4;0)
Mam z tym problem, proszę o pomoc
27 lis 12:18
AAndrzej: to drugie mnie również ciekawi
27 lis 12:33