stereometria
Rocket: Jak rozwiązać zad. 34. z matury próbnej?
http://operon.internetdsl.pl/arkusze_pm ...
podst.pdf
znalazłem kąt, wyliczyłem Pitagorasa, przekątna podstawy wyszła 2 pierwiastki z 6 potem
obliczyłem a = 4 pierwiastki z 3, ale co dalej mogę zrobić?
26 lis 18:39
Bogdan:

c =
√60 − 36 =
√24 = 2
√6 = 2
√2√3
a
√2 = c ⇒ a
√2 = 2
√2√3 a = 2
√3
| | 6 | |
tgα = |
| = √3 ⇒ α = 60o |
| | 2√3 | |
26 lis 19:45
Rocket: Wielkie dzięki

Jeszcze tylko jednego nie rozumiem? Skąd wziął się wynik
√3
Wspólnie z dziewczyną się zastanawiamy i myślimy że 6/2
√3 jest 3
√3..
26 lis 23:19
Eta:
| 6 | | 3 | | 3 | | √3 | | 3√3 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = √3 |
| 2√3 | | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
26 lis 23:23
Rocket: O matko.. jacy my młodzi, głupi jesteśmy − to chyba ta godzina

Dziękujemy bardzo za
rozwiązanie
26 lis 23:28
Eta:
26 lis 23:33