oblicz
czekolada123: scena w teatrze ma kształt półkola o obwodzie 51,4m. Przed każdym wysteem scene pokrywa sie
dwukrotnie specjalna pasta. Jedna puszka wystarcza na wypastowanie 50m2 podlogi sceny. Ile
uszek pasty trzeba kupic na zapastowanie calej sceny?(przyjmij ze pi jest rowne 3,14)
dziekuje za pomoc
26 lis 18:13
ICSP: obwód półkola to :
L = πr + 2r = 3,14r + 2r = 5,14r
5,14r = 51,4m ⇔ r = 10
| | 1 | | 3,14 | |
P = |
| * πr2 = |
| * 100 = 157m2 |
| | 2 | | 2 | |
trzeba kupić 4 puszki farby.
26 lis 18:16