wyznacz resztę z dzielenia wielomianu przez wielomian
gość: wyznacz resztę z dzielenia P(x)= x2003+1 przez W(x)=x2−1
26 lis 18:05
gość: nie mam pojecia od czego zaczac
26 lis 18:07
ICSP: Dziel pisemnie

x
2 − 1 = (x−1)(x+1)
x
2003 + 1
za x podstawiam 1
1
2003 + 1 = 2
za x podstawiam −1
(−1)
2003 +1 = 0
reszta jest maksymalnie o jeden stopień niższa od wielomianu przez który dzielimy.
czyli będzie w postaci y = ax + b
układamy wiec układ równań:
2 = a + b
0 = −a + b
a = 1 , b = 1
czyli reszta to x+1
26 lis 18:10
26 lis 18:11
gość: zapomnialem o twierdzeniu o reszcie.. dzieki za pomoc
26 lis 18:30