Oblicz (trygonometria)
Matt: | | 3 | |
cos(3 |
| π)+sin(150')+cos(−120') |
| | 4 | |
i robię tak:
| | 3 | | π | | π | | 3 | | π | | π | |
cos( |
| π) + sin (π− |
| )+cos(−π+ |
| ) = cos( |
| π) +sin(− |
| )+cos( |
| ) |
| | 4 | | 6 | | 3 | | 4 | | 6 | | 3 | |
| | π | |
.. I teraz mam pytanie, czy jak opuszczam ten minus przy − |
| przy sinusie.. To mam zmienić |
| | 6 | |
znak przed sinusem w myśl sin(−x) = −sin(x) ?
Prosze o pomoc
26 lis 18:02
jolaniko: powinno być
cos(π/4)+sin(π/6)+cos120=√2+1/2+cos(π−π/3)=√2+1/2+1/2=1+√2
należało skorzystać z wzorow redukcyjnych.,oraz cos(−α)=cosα
29 lis 22:41