matematykaszkolna.pl
pochodna funkcji maciej : Siemka Staram sie zrozumieć pochodne ale jakoś ciężko mi to idzie. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć przykłady na tej stronie https://matematykaszkolna.pl/strona/970.html np. pierwszy wykres tgα=f'(−2)=4 skąd to się wzięło odsyła mnie tam do wykresu funkcji tgα ale to mi nic nie mówi
26 lis 17:53
Basia: tu jest mowa o stycznej do krzywej Wiadoma, że prosta y=ax+b jest nachylona do osi OX pod kątem α takim, że tgα=a Jeżeli krzywa ma równanie y = f(x) to styczna y=ax+b do tej krzywej w punkcie x0 ma współczynnik kierunkowy a=f'(x0) a wynika to stąd, że przy x→x0 sieczne przechodzące przez punkty P(x;f(x)) i Q(x0;f(x0)) dążą do stycznej w punkcie Q(x0;f(x0)) czyli współczynniki kierunkowe siecznych → wsp.kierunkowego stycznej
 f(x)−f(x0) 
wsp.kier.siecznych to

(z def.tangensa)
 x−x0 
a to jest równocześnie iloraz różnicowy, który dąży do f'(x0)
26 lis 18:39
maciej : jest tu ktoś
26 lis 18:41
Basia: a nie widać ?
26 lis 18:47
maciej : dalej nie kapuje, a tak trochę bardziej łopatologicznie by się dało
26 lis 18:50
maciej : tgα=f'(−2)=4 dlaczego tgα=f'(−2) to rozumiem z wykresu ale dlaczego to potem jest równe 4 to już nie kapuje
26 lis 18:55
Basia: bo ta krzywa (parabola) ma równanie f(x) = −x2+5 to f'(x) = −2x to f'(−2) = −2*(−2) = 4
26 lis 18:58
maciej : f(x) = −x2+5 dlaczego f'(x) = −2x
26 lis 19:07
romanooo: pochodna sumy jest sumą pochodnych, a pochodna −1*x2 = −1*2*x2−1 , 5' = 0
26 lis 19:11
Basia: definicja:
 f(x+h) − f(x) 
f'(x) = limh→0

h 
można udowodnić, że (c)' = 0 (ax)' = a (ax2)' = 2ax ogólnie (axn)' = a*xn−1 a jeszcze ogólniej (axα) = a*α*xα−1 ponadto trzeba opanować prawa działań na pochodnych pochodna sumy, iloczynu, ilorazu itp. zacząłeś chyba w niewłaściwym miejscu
26 lis 19:13
maciej : zacząłem od początku na tej stronce, tylko że pochodne dla mnie to jak na razie czarna magia
26 lis 19:39