okrag
tomcio: Na OX wynzaczyć punkt, by styczne poprowadzone z tego punktu do okręgów x2+y2=6y−6, x2+y2=2x
były równej dlugości. bardzo proszę o pomoc , rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem
26 lis 16:31
Basia:
styczne to proste; długość każdej prostej = +∞
napisz więc porządnie o co chodzi
26 lis 16:44
tomcio: tak brzmi cale zadania i tam gdzie są okręgi
x2+y2=6y−6 x2+y2=2x
26 lis 16:46
tomcio: moim zdaniem chodzi o punkt gdzie promień pada na styczną prostopadle.
26 lis 16:47
tomcio: w sensie chodzi chyba o odległośc z OX na owy punkt
26 lis 16:48
Basia:

PA = PB
o to chodzi ?
26 lis 16:52
tomcio: tak.
26 lis 16:54
kruk: tylko nie zapominajcie, że te okręgi nie nachodzą na siebie i , że wynikiem będą dwa punkty na
OX
26 lis 16:56
Basia:
niech P(x0, 0)
proste k i l przechodzące przez P mają równanie
y = ax+b
0 = ax0+b
b = −ax0
k: y = ax − ax0 = a(x−x0)
l: y = ax − ax0 = a(x−x0)
teraz należałoby zbadać jakie warunki muszą być spełnione aby k była styczna do pierwszego, a l
do drugiego okręgu
nie dostaniemy konkretnych wartości tylko związek między parametrami a i x0
pozbywamy się jednego parametru
i szukamy teraz punktów wspólnych czyli A, B
nadal to będą wyniki z parametrem
potem warunek:
|AP|2 = |BP|2
strasznie żmudne rachunki to będą, ale chyba wykonalne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
może jest jakiś prostszy sposób
trzeba jeszcze pomyśleć
26 lis 17:12
Basia:
@kruk nieprawda, to są okręgi przecinające się
S1(0,3) r1=3
S2(1,0) r2=1
26 lis 17:14
tomcio: dzięki, przynajmnije wiem od czego zacząć
26 lis 17:14
kruk: w tym pierwszym masz:
a=0 b=3 c=6
6=02+32−r2
6=9−r2
r2=3
r=√3
26 lis 17:17
Basia:
poprawka: r1 = √3
S1S2 = √10
r1+r2 = √3+1
rzeczywiście nie mają punktów wspólnych
26 lis 17:23
papanoe: S1S2 = 3

S1=(0,9) (S2)=(1,0)
26 lis 17:25
Basia:
a co to ma być ?
26 lis 17:27
papanoe: środki zakładam?
26 lis 17:27
Basia:
do jakich okręgów ? bo w tych tutaj
x2+y2 = 6y − 6
x2 + y2 − 6y +6 = 0
(x−0)2+(y−3)2−9+6=0
(x−0)2+(y−3)2 = 3
S1 = (0,3) r1 = √3
x2+y2 − 2x = 0
(x−1)2+(y−0)2=1
S2(1,0) r2 = 1
S1S2 = √(1−0)2+(0−3)2 = √10
26 lis 17:31
papanoe: srr, błąd.
26 lis 17:32
tomcio: a nie da się tego jakoś wektorami zrobić?
26 lis 17:35
Basia:
da się inaczej, i to całkiem prosto
P∊OX
P(a,0)
S1(0,3)
S2(1,0)
no i teraz z tw.Pitagorasa
AP2 = AS12+S1P2
BP2 = BS22+S2P2
a z warunków zadania
AS12+S1P2 = BS22+S2P2
AS1=r1=√3
AS2=r2=1
3 + S1P2 = 1 + S2P2
dalej to już łatwizna
26 lis 18:20
tomcio: moge prosić o rusunek?
26 lis 18:35
Basia: rysunek nie chce mi się wczytać; czekaj może się za chwilę uda ( a jeżeli nie to drugi raz nie
rysuję); spróbujesz sam
26 lis 18:46
Basia:

∡S
AP i ∡S
2BP są proste
będą dwa rozwiązania
26 lis 18:46
Basia: oczywiście S1AP i S2BP ma tam być
26 lis 18:46
tomcio: dziękuję bardzo za pomoc
26 lis 19:03