Geometria płaska
Potrzebująca: Dwa boki trójkąta mają długość a=7 i b=8, a długość promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt jest równa √5. Wiedząc, że pole trójkąta jest równe 12√5 cm2, oblicz sinusy kątów
tego trójkąta. Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku jak to zrobić?
26 lis 16:24
ICSP: Wzór na pole trójkąta w zależności od jego obwodu i promienia okręgu wpisanego znamy?
26 lis 16:27
Potrzebująca: Być może, ale na obecną chwilę, nie mogę sobie przypomnieć ....
26 lis 16:31
ICSP: P = pr
gdzie p to połowa obwodu a r to promień okręgu wpisanego.
Jesteś z podstawy czy z rozszerzenia?
26 lis 16:32
Potrzebująca: Podstawy
26 lis 16:32
ICSP: no to licz trzeci bok.
26 lis 16:35
Potrzebująca: Nie wiem czy mam dobry pomysł...
p = 26c
P = pr
12
√5=26c x
√5
Dobrze jak do tej pory? Coś mi tu nie pasuje ....
26 lis 16:48
Potrzebująca: Kurde, moment ... 28c ma być, tak?
26 lis 16:50
ICSP: p = 26c?
Połowa obwodu jest równa 26c

Ja proponowałbym wstawiać od razu:
Przemnóż przez dwa i podziel przez
√5. Później już bez problemu policzysz c.
26 lis 16:51
Potrzebująca: Aha, tak myślałam ... Nie wiem skąd mi się to 28 wzięło ..... Cały dzień nad matmą siedzę i
chyba już wysiadam .... Obliczyłam, dzięki wielkie

A zerknął byś na zadanie pod pseudonimem
Nicky? Też ja je wrzuciłam, bo mam mały problem ... Bardzo Cię proszę =]
26 lis 17:01
ICSP: A jak później sinusy policzyłaś

Daj link do tego drugiego zadanka
26 lis 17:04
26 lis 17:11