Mógłby mi ktoś to sprawdzić bo nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam ten przykład.. Z góry
dziękuje . <3
Wyznacz liczbę M dla której proste k i l są równoległe:
b) k : 3mx + 4y = 8
l : ( m +3 )x + 2y − 9 = 0
k :3 mx + 4y = 8
4y = − 3 mx + 8 / :4
y = − 34mx + 2
a= −34
l: ( m +3 ) x + 2y − 9 = 0
2y= − ( m + 3 ) x + 9 / : 2
y= −(m + 3)2x + 92
c= −(m+3)2
a = c
− 34 = −(m+3)2
−4 * ( −m − 3 ) = −3 * 2
4m +12 = − 6
4m = −6 −12
4m= −18 /:4
m= −4,5
Te proste równoległe są dla m =−4,5
Wszystko w porządku czy gdzieś popełniłam błąd bo nie jestem pewna ; /
| −3m | ||
y = | *x+2 | |
| 4 |
| −3m | ||
a= | ||
| 4 |