Przekształcenie wzoru na sumę wyrazów ciągu algebraicznego.
arkwyl: Witam.
Mam zadanie do rozwiązania. Całą koncepcje mam opracowaną ale mam problem z przekształceniem
wzoru Sumy ciągu arytmetycznego Sn tak aby wyjściowo uzyskać n. Może podam zadanie będzie
łatwiej mnie zrozumieć: Na budowę komina w cegielni użyto 2800 cegieł na pierwszy metr
wysokości, a na każdy następny metr wysokości użyto 80 cegieł mniej, niż na metr poprzedni.
Oblicz jaką wysokość miał komin, jeśli na jego budowę zuzyto 49200 cegieł.
r = −80
a1= 2800
Sn= 49200
Dziękuję z góry za pomoc.
26 lis 15:56
arkwyl:
Ok więc po chwili zastanowienia okazuje się że nie trzeba przekształcać wzoru wystarczy
podstawić wartości i wychodzi ładna równość kwadratowa. Dziś wieczorem rozpisze całe zadanie.
Wynik to n = 30.
26 lis 16:25
Basia:
a
n = a
1+(n−1)*r = 2800+(n−1)*(−80) = 2800−80n+80 = 2720−80n
(1400 − 40n)*n = 49200
dalej już chyba potrafisz
26 lis 16:27