Sprawdzić, czy działanie xΔy=x+y+x*y jest łączne.
Patryk: Sprawdzić, czy działanie xΔy=x+y+x*y jest łączne.
Δ − symbol zdefiniowanego działania.
Wzór na (łączność): ∀x,y,z ∊ X (xΔy)Δz=xΔ(yΔz)
26 lis 15:52
Rivi: tu po prostu trzeba podstawić i sprawdzić czy równość jest prawdziwa:
L=(xΔy)Δz=(x+y+xyy)Δz=x+y+xy+z+(x+y+xy)z
P=xΔ(yΔz)=xΔ(y+z+yz)=x+y+z+yz+x(y+z+yz)
i chyba te dwa są równe (uporządkować i będzie widać)
26 lis 16:11
bobek: Coś takiego?:
L=(xΔy)Δz= (x+y+xy)Δz=x+y+xy+z+z(x+y+xy)=x+y+xy+z+zx+zy+zxy
P=xΔ(yΔz)=xΔ(y+z+yz)=x+y+z+yz+x(y+z+yz)=x+y+z+yz+xy+xz+xyz
L=P
Czyli działanie Δ jest łączne.
26 lis 17:06
Rivi: tak
26 lis 17:15