Prawdopodobieństwo klasyczne
Tomasz: Do pustego tramwaju złożonego z 3 wagonów wsiada 6 pasażerów przy czym każdy wybiera
losowo wagon oblicz prawdopodobieństwo że do każdego wagonu wsiądzie 2 pasażerów
19 mar 18:51
Basia: Rozwiązuję
19 mar 23:06
Basia:
pasażer → wagon
6 → 3
|Ω| = 36
spośród 6 pasażerów wybieramy pierwszą parę
6
możemy to zrobić na ( ) = 6! / (2!*4!) = 5*6 /2 = 15 sposobów
2
pierwsza para może wsiąść do każdego z trzech wagonów czyli 3 sposoby
razem: 15*3 = 45
----------------------------------------------------------------------
---------------------
wybieramy drugą parę już tylko spośród 4 pasażerów
4
możemy to zrobić na ( ) = 4! / (2!*2!) = 3*4 / 2 = 6 sposobów
2
druga para może wsiąść do jednego z dwóch wagonów (trzeci zajęła pierwsza) czyli 2
sposoby
razem: 6*2 = 12
----------------------------------------------------------------------
------------------------------
trzecią dwójkę wybieramy już tylko na 1 sposób (już nie ma z czego wybierać zostało tylko
2 pasażerów) i mogą wsiąść już tylko do 1 pustego wagonu
razem: 1*1 = 1
-----------------------------------------------------------------------
ostatecznie mamy:
|A| = 45*12*1 = 45*12
P(A) = 45*12/36 = 45*4/35 = 15*4/34 = 5*4/33 = 20/27
19 mar 23:16