granica
simr1: | | 2n2+n+4 | |
Jak rozpisać taką granicę: an=( |
| ) 3n−3  |
| | 2n2+3n+5 | |
26 lis 15:14
simr1: mógłby ktoś spojrzeć?
26 lis 19:42
Vizer: czy wynik to e−3?
26 lis 20:04
simr1: tak, a jak to zrobiiłeś?
26 lis 20:10
Vizer: Hmm trochę pisania będzie, ale ok, poczekaj chwilę.
26 lis 20:15
Vizer: Nie będę pisał lim bo mi się nie chce
| | 2n2+3n+5)−2n−1 | | −2n−1 | |
( |
| )3n−3=(1+ |
| )3n−3= |
| | 2n2+3n+5 | | 2n2+3n+5 | |
| | 1 | |
=[(1+ |
| )2n2+3n+5−2n−1] (3n−3)* −2n−12n2+3n+5= |
| | 2n2+3n+5−2n−1 | |
| | 1 | |
=[(1+ |
| )2n2+3n+5−2n−1] −6n2+3n+32n2+3n+5= |
| | 2n2+3n+5−2n−1 | |
=e
−3
Bo w nawiasach kwadratowych przy n−>+
∞ otrzymujemy e, a w wykładniku po za nawiasem kwadratowym
ułamek dąży do −3. To wszystko.
26 lis 20:24
simr1: aha, dzięki bardzo
26 lis 20:29