Pomocy
kropek: Dwa zadania
Pierwsze
Znajdź wszystkie wartości parametru m dla których w przedziale (1;-1> funkcja
f(x)=(m-1)x2+4x+56 jest rosnąca
drugie
dany jest układ równań z niewiadomą x i y
2x+my=m
(m+1)x+2my=m+3
a) rozwiąż układ równań
b) znajdz te wartosci parametru m dla których układ ten ma rozwiązanie (x,y) takie że
|x+y|≥2
19 mar 18:47
kropek: Prosze
19 mar 19:00
kropek: Prosze
19 mar 19:23
kropek: to chociaż podpowiedz
19 mar 19:53
.: jeśli f '(x) > 0 dla każdego x ∈ (a, b), to funkcja f jest rosnąca w przedziale (a, b).
19 mar 20:08
Mickej: skoro pochodną sie da to ja spróbuje według rady

f'(x)=2(m-1)x+4
f'(1)=2m-2+4
f'(-1)=-2m+2+4
2m-2+4>0
m>-1
-2m+2+4>0
m<3
dobrze
19 mar 20:24
Mickej: w=-m2+3m
wx=-m2+3m
wy=-m2+m+6
x=wx\2
y=wy\w
19 mar 20:58