wartość bezwzględna
CdN: |3 − |2y − 1| | = 15 | bardzo proszę o rozwiązanie tego bo już wymiękamm
26 lis 14:32
ZKS:
|2y − 1| = −12 → równanie sprzeczne ∨ |2y − 1| = 18
Dokończ.
26 lis 14:37
CdN: no do tego sam doszedlem ale jak przenosisz 3 to zostaje jeszcze "−" co z nim zrobiles?
pomnozyles przez 1 lub podzieliles ?
26 lis 14:39
CdN: tam przez −1 a nie 1
26 lis 14:41
CdN: bo wychodzi mi tak:
− |2y − 1| = −12
i co zrobić z tym minusem przed wartością ?
26 lis 14:43
CdN: bo jak pomnoże przez −1 to będzie tak:
|2y − 1| = 12 więc teraz równianie nie jest już sprzeczne
26 lis 14:45
ZKS:
3 − |2y − 1| = 15 ∨ 3 − |2y − 1| = −15
−|2y − 1| = 12 / * (−1) ∨ −|2y − 1| = −18 / * (−1)
|2y − 1| = −12 ∨ |2y − 1| = 18.
26 lis 14:45
CdN: ojjj mój błąd pomyliłem się w przenoszeniu

dzieki bardzo za pomoc
26 lis 14:47