ściany graniastosłupa
XYZ: Ściany graniastosłupa są kwadratami, jego podstawa jest rombem. Przekątne tego rombu maja
długość 12cm i 16cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. Pomóżcie
26 lis 14:30
Aga: Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym dzieląc się na połowy.
Krawędź podstawy a wyliczysz z Pitagorasa.
a
2=6
2+8
2
a=10.
Ponieważ ściany boczne są kwadratami więc h=10.
P
b=4*a*h
P
c=2*P
p+P
b
26 lis 15:18
dero2005:

d = 16 cm
f = 12 cm
a = h
a =
√(f2)2 + (d2)2 =
√36+64 =
√100 = 10
a = h = 10 cm
| | f*d | | 12*16 | |
Pp = |
| = |
| = 96 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
P
b = 4*a*4 = 4a
2 = 4*10
2 = 400 cm
2
P
c = 2P
p + P
b = 2*96 + 400 = 592 cm
2
V = P
p*h = 96*10 = 960 cm
3
26 lis 15:21
Aga: XYZ już nic nie musi liczyć, bo ma gotowca.
26 lis 15:25
XYZ: dziękuje za pomoc

!
26 lis 16:26